Psikolog Kurt'tan uyarı: Namaz kılan çocukları suçlu gibi lanse etmek fişleme ve ayrımcılıktır

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 14:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Psikolog Ahmet Kurt, okullarda namaz kılan çocukların suç işliyorlarmış gibi gizlice fotoğraflarının ve görüntülerinin çekilmesinin ve basında bunun haber olarak verilmesinin doğru olmadığını söyledi. Kurt, bu hareketin bir fişlemenin yanı sıra ayrımcılığa da sebep olabileceği konusunda uyardı.

Son günlerde bazı okullarda namaz kılan öğrencilerin gizlice fotoğraf ve görüntülerinin çekilmesi uzmanları da rahatsız etti. Sakarya Empatik Yaklaşım Merkezi'nden pisikolog Ahmet Kurt, ibadetin insan ruhu için gerekli bir manevi gıda olduğunu belirterek, bunun suçmuş gibi gösterilmesinin kesinlikle yanlış olduğunu vurguladı.

Dinen reşit olmakla, kanunen reşit olmak arasında fark olduğunu ifade eden Kurt, şöyle konuştu: "İbadet insanların en temel hakkı. Ayrıca bir ihtiyaç. Ne yazık ki bazı önyargıları olan insanlar kişilerin inançlarına da müdahale etmeye başladı. Bu yaklaşım kesinlikle doğru değil. İbadet konusunda aynı duyguları paylaşmayanlar, bunun karşısında olmaması gerekir. İnanç özgürlüğü bireysel bir haktır. Kişinin özel hayatıdır. Buna müdehale özel hayata müdehaledir. Yani fişlemedir. Ayrıca kanunen reşit olmakla dinen reşit olmak arasında fark vardır. Bu çocuklar 18 yaşından küçük diye ibadet etmeleri garipsenemez. Dinen insan daha erken reşit olabilir."

Namaz kılanların sürekli fişlenerek 'sanki başka bir dünyada yaşıyormuş' gibi algılanarak ayrımcılığa neden olabileceğinin de altını çizen Kurt, böyle bir tavrın kişiler arasında soruna da yol açabileceğini dile getirdi. Kurt, İbadetin 'özel bir hak' olduğunu ve kimsenin bu konuda önyargılı olmaması gerektiğini ifade ederek, "Son günlerdeki yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. Öğrencilerin namaz kılmalarından doğal bir şey olamaz. Eğer okul yakınında cami yada mescit yoksa bu öğrenciler bir yerde namaz kılacaklar. Gidip cadde ortasında kılmıyorlar. Bir kenarda kılıyorlar. Bunun gizlice çekilmesi, deşifre edilmesi insan hak ve hürriyetlerine de aykırı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber